Mange investorer jager billige aktier baseret på finansielle nøgletal. Idéen er simpel: Køb lavt og håb på, at kursen stiger, når flere kommer til samme konklusion om, at aktien er billig og derefter køber op i aktien.
Men der er tit en grund til, at nogle aktier er billige. Ofte falder indtjeningen, eksempelvis i fremtiden. Og hvad er så resultatet af det? Det er, at aktiekursen, mod forventning, ikke stiger, og investoren derefter sidder tilbage med aktier, der ikke giver et attraktivt afkast.
Vi har altid syntes, at denne strategi er risikabel.
Man venter forgæves på stigninger, der aldrig kommer. Kursen stagnerer eller falder, mens investeringen taber værdi sammenlignet med andre investeringer. Det er en skuffende situation, som mange investorer gerne vil undgå. Vi gør i stedet det modsatte.
Vi fokuserer på vinderaktierne – dem, der allerede klarer sig bedre end konkurrenterne. Vi foretager daglige analyser af de største danske selskaber og investerer i dem, der performer bedst.
Intel – Fra vinderaktie til taberaktie
Intel er et eksempel på et selskab, vi godt har kunnet lide, men ikke længere har i porteføljen. Selskabet gik fra at være en potentiel branchevinder til en branchetaber.
Intel har en attraktiv egenskab. Selskabet er et såkaldt valueselskab. Det vil sige et selskab, som er billigt målt på finansielle nøgletal. Den type selskab som vi omtalte ovenfor. For os er det attraktivt at købe sig ind i et selskab, hvor vi betaler mindre for én krones indtjening end i et andet selskab, som er dyrere prissat. Men kun hvis selskabets aktiekurs performer. Håb er ikke en strategi.
I forbindelse med, at Falcon Brighter Future lavede en fusion i juni 2023, købte vi Intel til porteføljen. Selskabet var attraktivt prissat og opfyldte vores krav til god performance og de rette ESG-forhold.
Som det ses af grafen, klarede Intel-aktien sig kursmæssigt godt i 2023. Medvinden fra hele AI-bølgen var stor. Intel lancerede den fjerde generation af sine Xeon® processorer, der er optimeret til AI-applikationer, og præsenterede også den femte generation med forbedret AI-ydeevne. Men de finansielle resultater udeblev.
Selskabet har i 2023 og 2024 oplevet en nedgang i både omsætning og indtjening samt haft et stigende omkostningsniveau. Konkurrencen er intens, og det afspejler sig i aktiekursens performance.
Kursudvikling for Intel Corp. omregnet til danske kroner for perioden 31. oktober 2022 til 15. august 2024. Udarbejdet af Falcon Fondsmælgerselskab A/S. Der tages forbehold for fejl og unøjagtigheder.
Derfor solgte vi Intel i maj 2024. Da selskabet aflagde kvartalsregnskab for andet kvartal af 2024 i juli, faldt kursen på få dage med yderligere 45% fra kurs ca. 35 til kurs ca. 19. Vi er hverken gift med de selskaber, vi investerer i, eller skilt fra dem. Hvis Intel bliver attraktiv igen, har vi ingen problemer med at købe.
Nvidia – En vinderaktie
Nvidia er den helt modsatte historie.
Mange mener, at Nvidia er overvurderet. Det er måske korrekt. Men det afholder os ikke fra at holde fast i vores investering i selskabet.
I forbindelse med fusionen i juni 2023 købte vi Nvidia til porteføljen. Nvidia har en attraktiv egenskab. Selskabet er et såkaldt kvalitetsselskab. Det vil sige et økonomisk stærkt og veldrevet selskab.
Denne type virksomhed har typisk lav gæld, høj rentabilitet, stabil indtjening, effektiv ledelse og konkurrencefordele som stærke brands eller patenter. At investere i kvalitetsaktier kan give stabilitet og langsigtet vækst.
For os er det attraktivt at købe sig ind i et selskab, der har disse egenskaber.
Selvom kvalitetsselskaber ofte er højt prissatte (det modsatte af valueselskaber), forventes de at levere langsigtet værdi gennem en mere stabil vækst. Som vi skrev tidligere, er håb ikke en strategi. Selskabets aktiekurs skal performe relativt til andre sammenlignelige selskaber.
Kursudvikling for Nvidia Corp. omregnet til danske kroner for perioden 31. oktober 2022 til 15. august 2024. Udarbejdet af Falcon Fondsmælgerselskab A/S. Der tages forbehold for fejl og unøjagtigheder.
Nvidia har leveret stærke resultater i form af en imponerende vækst i omsætning og indtjening, drevet af deres ledende position inden for GPU-teknologi. Selskabet har flere gange slået analytikernes allerede høje forventninger og leverer høj profitabilitet. Det har afspejlet sig i aktiekursen, som er steget med over 200%, siden vi købte. Det har ikke været uden bump på vejen. Senest er kursen faldet med over 25% fra det seneste kurstop i juni. Men vi har stadig aktien. Der er noget at give af, og Nvidia er da også steget med 15% igen efterfølgende.
En mindre risikabel investeringsstrategi
Som du nu har læst, sælger vi de aktier, der ikke leverer resultater, og holder fast i dem, der gør.
Over tid giver det en betydelig fordel. Det er vores systematiske tilgang, der sikrer, at vi oftere er investeret i de bedste selskaber og undgår dem, der klarer sig dårligt. Vi forelsker os aldrig i et selskab og lader os ikke påvirke af historier eller spin.
Det er en stor fordel, og vi synes, det er en mindre risikabel investeringsstrategi.
Oplysningerne i dette materiale er udarbejdet til brug for orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe, beholde eller sælge ejerandele i virksomheder og værdipapirer omtalt i materialet, i Falcon Invest eller andre værdipapirer, ligesom de ikke kan betragtes som anbefalinger eller rådgivning af finansiel, juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Falcon Invest og Falcon Fondsmæglerselskab A/S kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af dispositioner – eller mangel på samme – foretaget på baggrund af oplysningerne i dette materiale.