Brexit: Det er svært at spå. Især om fremtiden.
DA | EN

Brexit: Det er svært at spå. Især om fremtiden.

Af: Rasmus Sommerskov, kommunikationsdirektør og partner

Der er i disse dage og uger stort fokus på “Brexit”, hvilket har skabt nervøsitet og faldende kurser på de finansielle markeder.

Mange banker og investeringsforeninger prøver – som sædvanlig, fristes man til at sige – at kigge i krystalkuglen og forudsige, hvad der kommer til at ske. Historisk set har det dog været en endog meget svær disciplin, selvom man ved at gøre det naturligvis af og til får ret i sine forudsigelser. Det modsatte har dog også ofte vist sig. Hvis ikke lige så ofte.

Ser man på Wall Street, så var gennemsnitlig konsensus for 2001 før årsskiftet, at markedet skulle stige med 20,7%. Men det faldt med 13%. Og for 2008 var holdningen, at markedet skulle stige med 11,1%. Men det endte med at falde 38,5%. Spørgsmålet er derfor, om det er en god idé at prøve at forudsige fremtiden, når så mange veluddannede og kloge mennesker kan tage  meget fejl? Vi synes det ikke.

Hos Falcon Invest sætter vi en ære i ikke at prøve at forudsige fremtiden. I stedet bruger vi matematiske modeller til at beregne, hvilke aktivklasser og værdipapirer, de andre markedsaktører køber. Dét investerer vi efter.

Vores investeringsstrategier er, som alle andres, ikke ufejlbarlige. At investere på baggrund af, hvad andre køber og sælger gør, at man aldrig køber på bunden og sælger på toppen. Men det er der alligevel ingen, der kan kontinuerligt over tid. Det er til gengæld vigtigt at tage del i mellemlange og lange opadgående trends i markederne, og det er dét, vores investeringsstrategier tager udgangspunkt i og tilsigter at gøre.

Vi er som bekendt investorer på lige fod med andre med et pænt tocifret millionbeløb i Falcon Invest selskaberne, og véd, at både prisen og gevinsten ved strategier som vores er, at man på den korte bane ikke nødvendigvis følger markedsudviklingen – især ikke i Falcon Flex, hvor vi i starten af året timingmæssigt gik uheldigt ud af aktiemarkedet, og omvendt set lige nu er mindre påvirkede af markedsnedturen end mange andre, da vi stadig har 50% obligationer i porteføljen.

Vi er ikke selv så fokuserede på de kortsigtede afkast, men ser vores investering i et længere perspektiv, hvor vi er overbeviste om, at Falcon Invest selskaberne overperformer markedet. Men derfor synes vi alligevel det er på sin plads med en kort opdatering om vores selskabers aktuelle positioner i markedet.

Falcon Flex er vi pt. investeret 25% i danske aktier, 25% i råvare ETF’en DBC og 50% i obligationer. De danske aktier har givet negative afkast over de seneste uger, råvare ETF‘en positive afkast og obligationerne intet afkast. Alt i alt har kursen i Falcon Flex de seneste 3-4 uger kun svinget med cirka 1%. Strategien i selskabet er, at beskytte kapitalen ved at købe obligationer, når store kursfald sætter ind, så fortsætter aktiekurserne nedad, vil vores danske aktier blive solgt og obligationer købt i stedet. Råvare ETF’en har de seneste uger givet et positivt afkast på 5%, og det ligger derfor pt. ikke i kortene, at denne skal sælges.

Falcon C20 Momentum er vi 100% investeret i danske C20-aktier, og vil jævnfør strategien for selskabet altid være det. Dermed har vi taget del i de seneste måneders optur i markedet og nu også i de seneste ugers nedtur, men risikerer omvendt heller ikke at ”stå på perronen”, hvis aktietoget fortsætter videre opad fra i morgen eller efter Brexit-datoen. Porteføljen i Falcon C20 Momentum består altid af 10-12 aktier fra C20-indekset, købt baseret på deres momentum. I selskabet bruges, ligesom i Falcon Flex, hverken gearing eller gearede produkter.

Vejen til gode afkast
går gennem indbakken